Documentatie tehnica necesara obtinerii avizului de gospodarirea apelor
Aviz de amplasament
Amplasarea in zona inundabila a albiei majore sau in zonele de protectie, de noi obiective economice si/sau sociale, amplasarea unor obiective si desfasurarea de activitati in zonele de protectie ale platformelor meteorologice, precum si pe o distanta de 500 m in jurul acestora sunt permise numai in baza unui aviz de amplasament. Avizul de amplasament se emite de catre AN "Apele Romane", de catre directiile bazinale ale acesteia sau de Administratia Nationala de Meteorologie, conform competentelor stabilite prin norme metodologice privind avizul de amplasament.
Aviz de gospodarire a apelor
Orice agent economic care desfasoara activitati ce presupun utilizarea apei are obligatia de a obtine un Aviz de gospodarirea apelor. Avizul de gospodarire a apelor reglementeaza regimul lucrarilor si activitatile cu efecte potential negative asupra apelor.
Documentatie tehnica necesara obtinerii autorizatiei de gospodarirea apelor
Autorizatie de gospodarire a apelor
Autorizatia de gospodarire a apelor reprezinta actul care conditioneaza tehnic si juridic functionarea sau exploatarea obiectivelor noi si a celor existente construite pe ape sau care au legatura cu apele. Autorizatie de gospodarirea apelor este necesara pentru lucrarile si categoriile de activitati desfasurate pe ape sau care au legatura cu apele, pentru care este necesara solicitarea si obtinerea avizului si autorizatiei de gospodarire a apelor. Aceste tipuri de lucrari sunt mentionate in anexa 1 la ordinul nr. 662/2006 privind aprobarea procedurii si a competentelor de emitere a avizelor si autorizatiilor de gospodarire a apelor.
Expertiza tehnica conform ord. 3147/2023 este necesara atunci cand se doreste intrarea in legalitate a unui foraj executat fara aviz de gospodarire a apelor.
Conform art. 4 din ordinul 3147/2023, lucrarile edificate fara aviz de gospodarire a apelor (inclusiv foraje) se pot autoriza doar ca urmare a intocmirii unei expertize tehnice.
Pasii necesari pentru intocmirea unei expertize tehnice sunt:
- Intocmirea unui raport de constatare caracteristici foraj, de catre o societate specializata;
- Realizarea raportului de expertiza tehnica;
- Verificarea si semnarea expertizei de catre un expert MDLPA.
Studii hidrogeologice preliminare, de delimitare a zonei de protectie sanitara si studii hidrologice de inundabilitate
Studiile hidrogeologice preliminare stabilesc conditiile de asigurare a alimentarii cu apa din surse subterane sau de la suprafata.
Studiile hidrogeologice pentru dimensionarea zonelor de protectie sanitara si delimitarea perimetrului de protectie hidrogeologica au ca principiu prevenirea si combaterea poluarii surselor de ape subterane. Determinarea acestei zone se face conform ordinului nr. 1278/20.04.2011 pentru aprobarea Instructiunilor privind delimitarea zonelor de protectie sanitara si a perimetrului de protectie hidrogeologica.
Studiile hidrologice de inundabilitate sunt necesare atunci cand un amplasament se afla in vecinatatea unui curs de apa, care, la precipitatii cu probabilitate mare de depasire, poate genera inundarea amplasamentului. Scopul studiului este de a determina zona inundabila.
Servicii
- Aviz de mediu pentru planuri si programe
- Aviz de mediu pentru stabilirea obligatiilor de mediu
- Acord de mediu
- Autorizatie de mediu
- Autorizatie integrata de mediu
- Aviz de gospodarirea apelor
- Autorizatie de gospodarirea apelor
- Expertiza tehnica conform ord. 3147/2023
- Studii hidrogeologice si hidrologice de inundabilitate
Linkuri utile
- www.mmediu.ro
Ministerul Mediului si Padurilor - www.anpm.ro
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - www.gnm.ro
Garda Nationala de Mediu - www.rowater.ro
Administratia Nationala Apele Romane